Wie ben ik?

Over Hanne

Logopediste, opvoeder, Aware Parenting instructeur en mama

Doorheen mijn werktraject als logopediste merkte ik al dat omgaan met kinderen zoals in onze maatschappij heerst niet echt werkt. Ik zie heel veel kinderen op mijn werk met verschillende gevoelens waar niet naar geluisterd wordt.

Ik wou dat de kinderen zich bij mij veilig voelen. Twee basisprincipes vind ik vertrouwen en respect. Ik vind het ook belangrijk om kinderen gelijkwaardig te behandelen.

Ik probeerde al anders te werk te gaan in de logopedie door gedrag van de kinderen te beschrijven, gekoppeld aan de emoties.
Ik laat de emoties toe. Daarnaast zet ik heel veel spel in in mijn therapieën om bepaalde zaken te verwerken (zoals faalangst).

Ik probeer de kinderen aan te moedigen om zelfstandig in het leven te staan en hun eigen problemen op te lossen.  Ik merkte dat ik zo veel meer kon bereiken.

Ik ben er altijd al van overtuigd dat kinderen van nature uit goed zijn en het gedrag dat ze stellen steeds met een reden is. Ik ben altijd al gepassioneerd geweest om te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen.

Hanne Demeuleneare

Het moedergevoel

Toen ik mama werd in 2019 merkte ik dat ik het ‘anders’ wou doen dan de meeste mensen. Ik wou mijn mamagevoel volgen maar dat strookte niet altijd met wat verwacht wordt/ gezegd wordt je moet doen. Ik kreeg heel veel goedbedoelde adviezen, zag van anderen hoe zij met hun baby’s omgingen en zo begon ik aan mezelf te twijfelen. Ik wou mijn mamagevoel volgen want dat zei iets helemaal anders. Maar het lukte niet om bij mijn gevoel te blijven.

Na een aantal maanden hiermee te worstelen ging ik opzoekwerk doen. Zo kwam ik terecht bij Aware Parenting wat volledig bij mij past. Ik ging me er in verdiepen. Dan kon ik geleidelijk aan de mama zijn die ik altijd al wou zijn.

In verbinding blijven met je kind

Het mamazijn zie ik ook als een ideale periode om mezelf persoonlijk te gaan ontwikkelen. Ik leerde heel wat hierover en blijf verder groeien.

Ik hou van aware parenting omdat het in overeenstemming is met mijn persoonlijke overtuigingen. Het is een manier van leven. Het is een andere manier van kijken naar kinderen die ik graag met jullie wil delen.  Het is een visie die ervan uitgaat dat kinderen goed zijn, die rekening houdt met de gevoelens en behoeften van alle partijen waarbij erkenning centraal staat. Een manier van opvoeden zonder het kind te manipuleren via straffen en belonen, waarbij liefdevolle grenzen worden gesteld. En waarbij we steeds focussen op ‘in verbinding’ blijven.

Ik wil meewerken aan een samenleving waarbij ouders en kinderen sterk verbonden zijn met elkaar. Ik wil de wereld bewust maken van de echte behoeften van kinderen. Want ik geloof dat onze kinderen zo kunnen uitgroeien tot zelfstandige, sterke en onafhankelijke mensen. Ik geloof dat dit bijdraagt aan een samenleving die gezonder, liefdevoller, eerlijker en vrediger is. En dat het dus een impact heeft op de wereld waarin we leven.

Opleidingen

  • bachelor in de logopedie, Arteveldehogeschool Gent (afstudeerjaar 2012)
  • bachelor in de orthopedagogie, Vives Kortrijk (afstudeerjaar 2014)

    Bijscholingen:
  • Jaaropleiding afgestemd opvoeden, Jürgen Peeters (2022)
  • The wisdom of Trauma, Gabor Maté (2021)
  • Kindertekeningen lezen en begrijpen, Eveline Ruitenberg (2021)
  • Aware parenting instructeur, Aletha Solter (2020)
  • Tweedaagse succesvol democratisch opvoeden, Jürgen Peeters (2020)
En een heleboel zelfstudie. Ik bespaar jullie de lijst. 🙂