Over Aware Parenting

In de huidige maatschappij wordt er veel van jou als ouder verwacht. We gaan werken, zorgen voor kinderen, houden het huishouden op orde en willen een sociaal gevuld leven. We worden overspoeld met adviezen en tips en we zien door het bos de bomen niet meer. Anderen delen op sociale media de mooie verhalen waardoor we soms denken dat we de enige zijn waar het ouderschap een uitdaging is. Zo is het niet, je bent zeker niet de enige. Het ouderschap is de mooiste maar tegelijk ook de zwaarste job die er is. En ik ondersteun je graag.

Waar we van afstappen

We merken steeds meer dat de effecten van het autoritair opvoeden. Het focust te veel op het gedrag en wilt via gedragsconditionering (zoals straffen en belonen) het gewenste gedrag bekomen. Dit levert op korte termijn wel resultaat maar daarmee worden de behoeften van onze kinderen (en de ouders) niet vervuld. De focus ligt dan ook niet meer op ‘in verbinding’ blijven met elkaar. We gaan net uit verbinding wanneer kinderen gedrag vertonen die voor ons niet wenselijk is. We focussen dan alleen op het gedrag en niet op het kind in zijn totaliteit.

We zitten in een tijd waarin we voelen dat niet meer ‘werkt’. Steeds meer stappen we hiervan af en maken we andere keuzes. We leren te leven vanuit ons hart en komen steeds dichterbij onszelf en hier ondersteun ik je graag in.

Het is de liefde die zijn werk doet.

Bewust, afgestemd, verbindend opvoeden (hoe je het ook wilt noemen), is een andere manier van kijken naar kinderen.  Het is een manier van leven. Het is een visie die verder kijkt dan het topje van de ijsberg. We duiken eronder en kijken waarom kinderen (en ouders) doen wat ze doen. Het houdt rekening met de gevoelens en behoeften van alle partijen waarbij erkenning centraal staat. Er wordt ruimte geboden om lastige emoties, stress en trauma te verwerken en te helen van wat de kinderen maar ons als ouder ook pijn deed. We vertrouwen hierbij op onze natuurlijke herstelmechanismen zoals huilen, spel en lachen en dit in een liefdevolle relatie met de ander.

Het is een manier van opvoeden zonder het kind te manipuleren via straffen en belonen, waarbij liefdevolle grenzen worden gesteld. 

Er wordt steeds gefocust op ‘in verbinding’ blijven, met ons kind en met onszelf. Hechting staat centraal. 

Zoals je al tussen de lijntjes las, gaat het niet alleen over je kind, maar ook over jou. Jouw behoeften en gevoelens zijn minstens even belangrijk. Afstemmen is de boodschap.